Updated May 31, 2023
Quick ID: Black Redstart
| Length | 13 - 15 cm |
|---|---|
| Wingspan | 23 - 26 cm |
| Weight | 14 - 19 g |
| Field mark | red tail |
| Habitat | Urban areas and mountains |
| Diet | berries, invertebrates, insects, small crustaceans |
What the Black Redstart sounds like
Aberrant, song · 22 s · Switzerland. Recorded by Pascal Christe, xeno-canto XC812023, CC BY-SA 4.0.
Originally the black redstart was living almost exclusively in rocky areas, but already in the 18th and 19th centuries, due to the increasing urbanization and expansion of cities, it spread to the plains and then into the cities and villages, using buildings and high-rises instead of its native, alpine and rocky habitat. It nests at a maximum altitude of 3200m and it’s a very widespread species. It’s funny song is strident and it starts way before sunrise, giving the start signal to the birds for their morning concert.
Everything You Need To Know About The Black Redstart:
It may surprise you, but the bird with the largest spreading area on the European Alpine arch is the black redstart (scientific name Phoenicurus ochuros). Easily recognizable by its black plumage and red tail it is found everywhere thanks to its adaptability. Originally nesting in rocky walls, it has become accustomed to using man-made buildings as a breeding ground.
There is practically no place in the alps, be it the remote mountain village or the large metropolis, that does not host some couple of this little bird. As for the choice of the building there is no predilection; it can be a historical monument, like a Castle, or the most recent house, or an industrial warehouse or a stable of any mountain pasture. And it is easily found especially when singing on a wire or on top of a television antenna.

Particularly intelligent, the black redstart is a resourceful species. It often frequents rooftops, chimneys and antennas. During the night, it prefers crevices of walls or rock cavities instead. When not in flight, it is perched on overhangs of buildings or other perches, characteristic wiggling its tail. On the ground it proceeds in small hops.
To observe the black redstart you don’t need to be an expert hiker and take long walks in the mountains. Just open your eyes and look around and it will be easy to spot one of the many couples who live in the alpine regions. A lively and perpetually moving species, it is quite accustomed to the presence of man and escapes only in the event of an excessive approach or sudden gestures. He is among the first birds to sing at dawn, sometimes even before sunrise.
Quick Facts
- Scientific name – Phoenicurus ochuros.
- Weight – 14 – 19 g.
- Length – 13 – 15 cm.
- Wingspan – 23 – 26 cm.
- Age – Up to 10 years.
- Diet – Bugs, insects and small crustaceans.
- Habitat – Urban areas and mountains.
- Threats – The overall stability of the black redstart population suggests that there are no particular threats in place that could significantly undermine their state of conservation. The only disturbing element is the expansion of wooded areas due to the abandonment of previously cultivated land. In fact, the woods do not represent an ideal habitat for the species, which prefers open areas with less dense vegetation.
1. Aspect
The Phoenicurus ochruros is a small passerine of less than 20 grams. The wingspan is about 23- 26 cm and the length can be up to 15 cm. The tail is red in both sexes, but the male is recognised by a general color tending to black and by the white wing spot, while the female, without the light part on the wings, is brown-greyish. Typical is the short song with alternating “tsip” and “tictic”.

2. Distribution
In the summer, the black redstart frequents mainly mountain areas. In Europe it reaches altitudes of up to 2,600 meters in the Alps, but the Asian populations who inhabit the Himalayan area can reach up to 5,000 meters. In the past, the species inhabited only the mountain areas, while for some years, during the winter season, it prefers to go down to the valley to the plains and inhabited centers, an environment to which the Phoenicurus ochuros has now perfectly adapted, preferring less urbanized areas such as small towns, suburban centers and industrial areas. But it can also be observed in bigger towns where, often, it colonizes the highest buildings with its nest.

The range of presence of the black redstart includes Europe, Asia Minor and Tibet. During the wintering, individuals move from northern Europe to the Mediterranean regions and North Africa. On the other hand, it is almost absent in large areas of the British archipelago and in Scandinavia. One of the subspecies, the Phoenicurus ochruros rufiventris, goes east towards the Caspian Sea and Iran, reaching China.
3. Diet
The black redstart feeds mainly on berries, invertebrates, insects caught in flight – especially flies and butterflies – and, in coastal areas, also on small crustaceans.

4. Breeding
The period of reproduction it’s in May, when the black redstart builds its nest in rock crevices in mountain environments or in the cracks and cornices of city buildings, more rarely in the cavities of large trunks. The cup-shaped nest is prepared with dried herbs, roots, feathers and moss.
The couple is monogamous and the female lays from 4 to 7 eggs, white in color, particularly smooth and shiny. The hatching lasts about two weeks and both parents take care of the chicks, which usually leave the nest about a month after birth.

5. Conservation
In the European Union, the species is classified as safe and its state of health is also considered favorable at continental level. The black redstart it is a protected species and therefore not victim of hunting.
In the twenty years between 1970 and 1990, as well as in the following decade, the breeding population in the European Union remained stable with 2,600,000-5,900,000 pairs. At the continental level, the breeding pairs oscillate between 4 million and 8,800,000. While the southern Europe specimens are sedentary, the northernmost colonies are migratory.
The fluctuations recorded locally by the black redstart population require greater attention to the areas most threatened by environmental alterations, such as the mountain environment and areas subject to abandonment due to the progressive disappearance of traditional agro-pastoral practices, which would lead, in the medium term, to a possible narrowing of the range of presence of the species.

Federico Fiorillo is an Italian nature guide and content writer based in the magnificent Val de Bagnes, Switzerland. He’s an avid hiker and snowboarder and he travels to the great wilderness areas of the world to see the wildlife and birds he’s passionate about.
In 2008 and 2011 he joined two Brazilian wildlife field trips in Bahia and decided that observing birds in their habitat was going to be one of his driving passions. He completed a birdwatching course with EBN Italia in 2013, and then in 2014 and 2015 he travelled to South East Asia, Australia and the United States where he joined a photographic workshop at the Bear River Migratory Bird Refuge in Utah.
From 2016 to 2018 he lives in New Zealand, where he collaborates in environmental projects at the Otorohanga Kiwi House, which since 1971 protects kiwi and other New Zealand native birds, among the projects he worked hands on the most rewarding was the one aiming to release Brown Kiwis into the wild.
In 2017, he completes a backcountry survival course obtaining the skillsets needed to thrive in-stead of just survive in the face of adversity in the wilderness. In 2017 he also joins a NZ Bird Photography Tour in Ulva Island and at the Royal Albatross Center of the Otago Peninsula, home to the world’s only mainland Royal Albatross breeding colony.
After his travels across the South Pacific, following his experiences in 2018 he moves in the Swiss Alps where he’s now a nature guide leading tours in the alpine region between Switzerland, Italy and France. Leading nature walks and overnight hiking trips, teaching tourists and locals the secrets of the plants and animals living in this alpine region.
Inspired by an alternative lifestyle he believes in the importance of being in connection with the natural environment and feels the responsibility of interpreting the natural wealth of a site, educating and informing other of the different aspects of that particular area.
